Tankar

Vi fick in en intressant kommentar i morse som jag tänkte svara på.

"Helt rätt skrivet, men vill ändå gratulera AIK till guldet, ni har gjort det bra iår.
Däremot vill jag önska er lycka till i framtiden då allt biter er i röven. ni inser att man inte kan ha ett helt lag bestående av utländska spelare, att det inte funkar att strunta i ungdomsverksamheten och ni får inte ta fler lån för att kunna betala ut spelarlönerna... Ett stort LYCKA TILL!!!"


Jag kan inte riktigt hålla med. Vilken linje man ska välja är rätt svårt att säga. Den nya skattelagen som kan komma att träda fram gör att skatten på signon-bonusar kommer att öka med hela 31%, vilket kan leda till komplikationer att värva utländska spelare. Däremot så är valet att satsa på enbart ungdomsverksamheten kanske inte heller den bästa, vilket IFK fått erfara i år. Ungdomarna kommer att bli sönderköpta vare sig man vill eller inte. Här gäller det även för svenska klubbar att bli bättre på att binda längre kontrakt. Sen måste jag även passa på att hylla IFKs ungdomssatsning.

Hurvida AIK skiter i sin ungdomsverksamhet är även det felaktigt. Vi har ett mycket bra samarbete med Väsby, som jag tror på. Ganska lovande spelare dock inte i klass med de i IFKs trupp. Däremot är vi sämst på att släppa fram talanger. Vi har sett lovande spelare som Pierre Bengtsson och Åhman-Persson lämna oss för att de fått för lite speltid. Sen har vi även en del lovande spelare på bänken.

AIK är i ett ganska prekärt läge ekonomiskt sätt. Det går inte att sticka under stolen med, men däremot tycker jag att framtiden ser ganska ljus ut spelarmässigt. AIK har en tydlig spelidé och ett spännande lag att bygga vidare på. Dessutom så är vår huvudtränare och sportchef oerhört noggranna och precisa i sina värvningar.

Angående hur svensk fotboll påverkas av att AIK inte satsar lika mycket på sin ungdomsverksamhet som IFK är mer invecklat än så. Vår liga är för dålig, vårt land har absurda skatter och vi har inget utpräglat topplag som FC Köpenhamn och Rosenborg. Vi kan helt enkelt inte behålla våra ungdomar. Dessutom de talanger vi väl släpper ut i Europa, hur bra och redo är de egentligen? Hur mycket skrivs det om alla Elm och alla andra? Aftonbladet var helt hajpade när Toivonen gjorde tre-fyra baljor i början av säsongen, vad hände sen?

Jag anser inte att AIKs väg är det bästa, men jag är trött på att höra om att IFK skulle ha vunnit med alla sina skador och spelarförluster. Jag är trött på att höra på alla rykten om "vänta tills obolo dra". Låt oss se vad som händer istället.

/Don Juan


Kommentarer
Postat av: grodan

Många bra tankar även om jag självklart har tankar kring dina tankar.



Det ser bra ut inför framtiden spelarmässigt - ja det gjorde det för IFK också inför denna säsong. Men som du själv säger är allsvenskan i siktlinjen för hårda ekonomiska muskler utomlands. AIK kommer bli uppköpta. Och då har vi med i beräkningarna att aik har den truppen de har i dag till stor del tack vare extern finansiering dvs mycket av den potentiella vinsten vid försäljning hamnar hos samma externa finansiärer. Då hamnar aik i en situation där man måste förstärka vilket kan göras internt från utvecklingslag eller genom att köpa. Realistiskt sett måste man då återigen lita på att externa finansiärer kliver in och tar det ansvaret.

Problemet med externa finansiärer är att de förväntar sig pengar tillbaka, vilket i princip kräver att spelarna inte går som bosman för att inte klubben ska gå kuk-back. För att undvika detta skrivs långa kontrakt med höga löner.



Man sitter alltså helt plötsligt i knät på externa finansiärer vad gäller spetskompetensen i spelartruppen vilket gör klubben väldigt sårbar.



Samtidigt vill jag tillägga att jag håller med om att aik har en fungerande utvecklingsverksamhet i och med väsbysamarbetet, även om den som du säger inte alls håller samma nivå som gbgs.



I en annan riktning har vi IFK som lägger sina pengar på intern rekrytering och utbildning. Man ska inte tro att det är någon större skillnad ekonomiskt mellan att utveckla eget och att köpa in talang. Skillnaden är att IFK äger all sin talang själva medan AIK har de delvis "på lån". IFK blir således mer rörliga vilket paradoxalt nog skapar en stabilitet i klubben där den ekonomiska nivån enklare kan justeras mot de sportsliga framgångarna.

För att ta ett extremt exempel kan vi säga att både aik och ifk åker ner i super1an nästa år. Aik har då förmodligen långa kontrakt med höga löner kontra ifk med visserligen några bosmanfall men dock överlag lägre löner och större ekonomisk flexibilitet. Konsekvenserna i detta fall skulle då bli att aik, för att klara ekonomin, måste sälja av truppen till ett lägre värde vilket kan betyda skulder till finansiärer, medan ifk kan stuva om på eget ansvar.



Samma princip gäller även andra faktorer.

För att sammanfatta lite kan man säga att aik kör lite all in medan ifk långsamt bygger upp en mer stabil organisation. 2009 kom aik först, men tänk på haren och sköldpaddan...

2009-11-04 @ 21:53:04
Postat av: don juan

Det är Obolo och Markus Jonsson jag är orolig för. Det finns ändå en rimlig chans att man kan behålla spelarna i och med CL-spel. Åtminstone behålla folk till sommaren, väl där får man ta ställning och då finns det tid att jobba med nytt material iom VM.



Självklart kommer alla som presterar i Allsvenskan bli uppköpta vare sig de rör sig om utländska importer eller talanger. I nuläget har givetvis IFK bäst filosofi att bygga vidare på, men vad händer om talangerna inte kommer? Sen tycker jag även att IFK är lite för naiva som sätter in för unga spelare mitt i slutspurten.



Exakt, det stämmer att AIK kommer få det svårt att försvara guldet och det är svårt att spekulera i redan nu. Men AIK har en bra spelidé som sagt och lyckats med de rätta köpen. Dessutom sedan vi kom upp igen har vi varit topp-5 i Allsvenskan.

2009-11-04 @ 22:16:03
Postat av: Tompa C

Varenda lag i allsvenskan med någon form av stasch i fickan är beroende av externa finansiärer. IFK har klart bäst filosofi med att varva in youngsters men vad vinner dom på det i längden? Inte fan får någon va dessa chansen i landslaget om någon inte är en viss zlatan-kopia. Dessa blir sålda och ger något litet klirr i kassan som ändå inte resulterar eftersom det enda som går att locka är okända sydamerikaner som förutom i AIKs fall tar ett par år på sig att komma på att det spelas faktist defensiv fotboll ibland samt att det otroligt nog snöar på vintern här..

Och med ytterligare en skatteregel i sverige kan vi lika gärna lägga ner allsvenskan. Vi har inte en sportstyver att komma nån vart, tillomed smågrabbarna hajar att lira ett stenkast bort i norge och tjäna 5 ggr pengarna är en helt okej idé..



Att aik får svårt att försvara guldet? Jaa när såg ni senast ett lag vinna 2 år på raken? Jaa okej men dom ligger 5 år senare i superettan. Det är så svensk fotboll ser ut..



Jag tycker gnaget gjorde helt rätt. Det är ingen som kommer ihåg att ett par tongivande spelare i årets guldlag var utlänningar om ett tag.

AIK tog guld 2LAX9 det är det som räknas i det långa loppet. Svensk fotboll är redan förstörd i allafall.

2009-11-06 @ 13:25:14
Postat av: Tompa C

Hajjar inte din utläggning på ägande av talangerna Blåvitt/Gnaget. Väsby United är skapat för AIK:s räkning. Vill vi ha en kille från Väsby så är han AIK-spelare.

Det är ju helt underbart att smågrabbarna kan få speltid i superettan för vi har som sagt aldrig haft kunskapen att utnyttja blomstrande löften..

Vi har btw Kevin Walker som jag tror jävligt mkt på! Killen missa hela sessen nu på ett ganska oförklarligt sett..

2009-11-06 @ 13:33:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0