Imponerande

"Det är först när vi håller på att drunkna i smörjan vi inser att information inte har något värde i sig. Ökad information och kunskap leder inte nödvändigtvis till ökad visdom." skriver den danske filosofen Tor Nørretranders.

Peter Eriksson håller med och hävdar således att eftersom en stor del av alla människor som någonsin levt på jorden lever just nu så borde accelerationen av visdom vara påtaglig. Så är inte fallet, fortsätter han. Eftersom att det höga tempot - som alltfler upplever- i omvärlden försvårar möjligheterna att på djupet utveckla ny kunskap.

Han summerar ihop allt med ett citat av S. K. Chakraborty som talar om kunskapens moment 22: "Problemet är att kunskap och jakten på yttre framgång tränger undan den visdom vi behöver för att använda kunskapen för mänsklighetens bästa. I kunskapssamhället behöver vi visdom för att skapa balans - inte mer kunskap."

Man måste se till att ha allt detta i åtanke och framförallt se till att lugna sig lite ibland, analysera läget och se vad som händer för att inte öka på stressen och överflödet av fakta.
"Du ser, men du iakttar inte."

I övrigt kan man konstatera att hans bok är riktigt bra kurslitteratur, där de första två kapitlerna är fullständigt klockrena.

/Don Juan



Kommentarer
Postat av: Miss A

jag som trodde att bloggen inte handlade om skolan, plugg och allt det där. inte bra juanito, inte bra!



men.. du har ju börjat läsa den andra boken, kan inte du då läsa ut den och sen berätta varje kapitel för mig? pallar EJ läsa mer!

2009-11-25 @ 21:33:38
Postat av: grodan

tycker just dessa stycken sammanfattar stora samhällsproblem på ett mycket tydligt sätt ändå!

2009-11-26 @ 07:12:40
Postat av: Miss A

Le frog, du kan få min bok?

2009-11-26 @ 09:19:44
Postat av: grodan

ge mig, fort som fan!

2009-11-26 @ 09:49:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0