Grodans guide till vardagsdrickandet

Att vara full är som vi alla vet mycket bra och skönt. Men att få en jämn, stabil fylla och dessutom göra det med klass är väldigt svårt för de flesta. Därför har jag nu tagit mig tid att guida er genom en vardag av supande. Vad passar när? Vad går bort? Vad hör alltid hemma?

Festkommitén svarar.

Frukost

Frukosten som måltid sägs vara det viktigaste målet på dagen. På samma sätt kan du sätta din prägel på dagen genom att välja olika sorter öl och sprit till frukosten.
Under varma sommardagar som nu passar en lättare öl med medelstor till stor beska. Detta får kroppen att hoppa igång samtidigt som ölen med närmast konstnärlig elegans rinner nerför våra törstiga strupar.
Enligt mig finns det två öl som passar riktigt bra för detta, beroende på toleransnivå och individuell smak.

Den ena är Lapin Kulta, en 7.0a med rätt karaktär.
Den andra är Arboga 10.2, med högre alkoholhalt för den mer krävande.

För att ackompanjera ölen och påskynda fyllan passar en 8a Cointreau, välkyld och med en isbit i. Notera konstnärligheten när isen sakta smälter och får cointreaun att sakta grumla sig i skikt. Finns inget bättre en varm sommardag.


Lunch

Hur vi människor äter lunch är väldigt individuellt. Eftersom denna guide utgår från FKs krav innebär det att vår lunch består av varm tillagad mat med höga näringsvärden.
Till detta passar en öl med stor fyllighet som man kan ta sin tid att dricka och dessutom ger en lång mättnadskänsla så att man håller sig till middagen både mättnadsmässigt och vad gäller promillehalten.

Chimay blå är mitt eget absoluta favoritöl för detta syfte, med väldig fyllighet och 9.0% alkohol. Dock extremt dyr (närmare 30kr för 33cl) så för oss pengasvaga kan det bli dyrt i längden då man gärna sänker 3-4 var tillfälle.
Pilsner Urquell är ett alternativ med kvalitet för lite mindre pengar. Dock har den endast 4.4% alkohol, men häll i lite vodka eller ta några kalla extra så håller du dig på rätt sida promillegränsen. Klart vrålfull alltså.

Efter en varm måltid och ett par fylliga öl är det lätt att känna sig överfull i magen. Då kan det vara skönt med något som friskar upp. Ett par shottar anisdryck såsom Ouzo eller Raki lättar upp och ger en frisk känsla. Minttu är ett alkoholsvagare alternativ som även den fungerar.


Middag

Om frukosten är dagens viktigaste mål så är middag definitivt dagens höjdpunkt. Ett upphittat roadkill eller varför inte något du själv kört på under dagens fylledimma? Båda är billiga alternativ som garanterar en färskhet och som kan styckas enligt eget tycke. Annars kan man fynda lite billig rostbiff eller annat gott kött. Hur man än komponerar sin middag är det värt att fira att man överlevt en dag till och då gäller det att även drycken ger ett storslaget intryck.
En bra middag kan ta tid att tillaga. Därför gäller det att du har något att dricka till matlagningen. Många skulle här föreslå en lättare öl, men det kan ställa till problem i magen med bubblorna innan käket. Istället föreslår jag en enkel, elegant drink för att hålla igång fyllan och reta aptiten.

Den givna klassikern är en Dry Martini. Vanligtvis rekommenderas bara lite Vermouth men själv vill jag mena att andelen Gin/Vermouth ska vara 50/50. Viktigt är att drinken är välkyld och serveras i ett korrekt cocktailglas med HÖGST en oliv. Allt över en oliv blir enligt mig en Dirty Martini.

När maten är serverad gäller det att ha nära till hands till både öl och sprit. Här gäller att både sprit och öl ska vara av törstsläckande, rensande karaktär.

Pilsner Urquell fungerar även här med sin låga sötma, men vill du ha mer variation finns även andra alternativ.
Baron Trenck är en klassiker som fungerar perfekt här. Det du letar efter är den klassiska tjeckiska pilsnern med låg sötma och stark beska.

Som sprit finns egentligen bara ett alternativ, en välkyld Vodka i små snapsglas garanterar en väl uppbyggd fylla och renare än så här blir det inte heller.

Efter maten gäller det att slappna av ytterligare och ha något att smutta på medan kvällen lever sitt egna liv.
Som öl passar här ett antal ytterligare Baron Trenck som det aldrig kan bli för mycket av.

För att säkerhetsställa att dagens vitamin- och mineralbehov och samtidigt öka på fyllan är White Russian ett utmärkt alternativ på kvällskvisten. Mjölken säkerhetsställer en bibehållen mättnadskänsla och det lilla koffeinet hindrar dig från att däcka på väg till sängen. En riktigt bra vitryss är riktigt bra kyld och toppas med ett tunt skikt finriven mjölkchoklad.


Nu vet ni hur det ska göras!
All lycka!

/Grodan

Kommentarer
Postat av: Don Juan

Bra guide! Gillar dock inte morgonölen. Lite bättre klass har vi!

2009-08-05 @ 13:52:09
Postat av: Grodan

Tycker inte de är fel. Du kanske tänker på ålandsfärje-lapinkultan som har 5.2% och inte alls är samma öl som 7.0an?

Och arboga är ju en välsnickrad öl!

2009-08-06 @ 05:36:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0